ترکیدگی میوه در هسته داران به چه دلیل است؟

عارضه ترکیدگی میوه در هسته داران؛( به ویژه گیلاس ، آلبالو و آلو ) که نتیجه بارش باران و یا عملیات آبیاری سنگین قبل از برداشت ایجاد می شود به عنوان یکی از مهمترین مشکلاتی است که اکثر باغداران و بهره برداران هسته دار با آن مواجه هستند و بازارپسندی و فروش محصول را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد.

 

اصولا بعد از یک بارندگی و نیز عملیات آبیاری در اواخر دوره رشد میوه، مقدار قابل توجهی آب بوسیله میوه جذب می شود به طوری که در ادامه، نیرویی به سمت بیرون و پوست وارد می شود و زمینه ترکیدگی را از نازک ترین بخش میوه فراهم میکند.

بنابراین توصیه می شود با اعمال مدیریت صحیح آبیاری در طول دوره رشد و به ویژه مراحل پایانی رشد میوه و نیز کاهش میزان بار درخت (تنک کردن میوه در مراحل اولیه رشد میوه)، می توان زمینه ایجاد تنش های فیزیولوژیکی و ترکیدگی در ارقام حساس را کاهش داد.

⭕️ میوه های دارای  کلسیم و بر بالا در پوست شان دارای استحکام و سفتی بیشتر و دیواره های سلولی قویتری بوده و در نتیجه به عارضه ترکیدگی میوه حساسیت کمتری خواهند داشت.

محلولپاشی برگی با کودهای حاوی کلسیم و بر در اواخر دوره رشد میوه با تنظیم شیب اسمزی در سرتاسر پوست میوه، جریان ورود آب به میوه را کاهش داده و در برخی موارد متوقف خواهد کرد (به عبارتی دیگر کودهای حاوی کلسیم و بر با کاهش فشار اسمزی در قسمت های مختلف میوه باعث می شوند که جذب آب بوسیله میوه بسیار کاهش یابد) و زمینه ترکیدگی احتمالی در اثر بارش باران و یا آبیاری کاهش می یابد.
عنصر مس هم نقش بارزی در افزایش ضخامت دیواره سلولی، بهبود استحکام و سفتی پوست و نیز حفظ یکنواخت و همگن بودن بافت پوست در قسمت های مختلف میوه دارد به طوری که با بهبود سنتز لیگنین، پکتین، سلولز و ترکیبات الکلی غیر قابل حل در دیواره سلولی، نقش بسیار مهمی در کاهش میزان ترکیدگی میوه ارقام هسته داران ایفا می کند.
در مقابل، استفاده بیش از حد کودهای ازته ، ضخامت پوست را در ارقام هسته دارن کاهش می دهد و به طور مثال دریافت کود ازته بیش از حد باعث بروز ترک خوردگی هسته در ارقامی از هلو می شود.

همچنین، استفاده بیش از حد کودهای ازته، آسیب و خسارات احتمالی در حین برداشت، انبارداری و حمل و نقل را افزایش داده و  بازارپسندی و عمر تازه خوری میوه را کاهش می دهد.
در صورت داشتن سابقه ترکیدگی میوه در باغ ۱۵ تا ۲۰ روز قبل از برداشت، زمان مناسب کلسیم پاشی درختان میباشد. کود رزاتاپ کلسیم، رویال کلسیم، امینوکوالانت کلسیم از جمله محصولاتی هستند که یکی از موارد نامبرده را می توانید با نسبت ۲ لیتر برای هزار لیتر اب محلولپاشی نمایید.


انتهای مقاله
  • نویسنده :مونا اسمعیلی

    دکتری گیاهپزشکی شاخه بیماری شناسی گیاهی و تخصص اصلی کنترل بیولوژیک
top