خروج شیرابه از تنه درختان بویژه هسته داران و بررسی دو عامل در پیشرفت آفت ساقه خوار در درختان ...
۱-به دلیل سرد نشدن کافی در فصل زمستان لاروهای این نوع کرم که اکثرا هم به وسیله شاپرک پلنگی، تخم ریزی میشود، درون شاخه های نازک به راحتی زمستان گذرانی میکنند و به مدت دو سال از درون تنه درخت تغذیه کرده و به مرور درخت رو ضعیف میکنند و در نهایت خشک میشوند.
۲-آبیاری نامنظم به همراه تغذیه نادرست که باعث ایجاد تنش در درخت شده و این نوع حشره با شناسایی این درختان به آنها حمله ور شده و تخم گذاری میکند. البته ناگفته نماند که شیره زدن در مراحل اولیه حمله کرمها صورت میگیرد که کرمها بسیار ریز هستند که وقتی به داخل تنه نفوذمیکنند درخت در مراحل اول از خودش واکنش نشان میدهد و با پس دادن شیره کرم را درون شیره خودش خفه میکند ولی در اکثر موارد حمله کرمهای ریز بسیار زیاد شده و درخت توانایی مبارزه همه جانبه رو گاها از دست میدهد.
مثال:در بعضی از درختان هلو و شلیل مشاهده شده که درخت به طور کامل خشک میشود و در بعضی از درختان مثل بادام تنها یک یا دو شاخه خشک شده و حتی در بعضی از شاخه ها شیره زیاد بیرون زده ولی شاخه خشک نشده و به حیات خودش ادامه میدهند.
این نوع آفت در وحله اول مربوط به درختان گردو و گیلاس بوده که در چند سال اخیر به دلیل مهیا بودن شرایط به درختان هلو - شلیل، بادام و حتی در بعضی موارد به آلوها هم سرایت میکند.
✳️وجه تمایز این نوع آفت با شانکر باکتریائی:
در شانکر باکتریائی شیره پس داده شده از درخت به رنگ قرمز پررنگ و گاها تیره ظاهر میشود ولی شیره پس داده توسط این کرم، به رنگ روشن بوده و به صورت فر داده شده از تنه نمایان میشود.
با توجه به اینکه کرم ها درون تنه های ضخیم به راحتی گذران زندگی میکنند هیچ نوع سمی در از بین بردن آن تاثیری ندارد.
راه حل ...
اولا: آبیاری منظم و تغذیه اصولی
دوما: سمپاشی منظم با کرم کش های با کیفیت
سوما: بریدن و سوزاندن تنه های خشک و بیمار.
انتهای مقاله