شپشک آردآلود انگور (Mealybugs)
بدن شپشک ماده تخم مرغی، به رنگ کرمی روشن و از گرد سفید رنگی پوشیده شده و به همین دلیل به آن شپشک آرد آلود گفته می شود. در طرفین بدن حشره 17 جفت رشته های کوتاه سفید رنگ مومی که ضخامت آنها در قاعده نسبتا زیادتر است قرار دارند. طول این رشته ها تقریبا مساوی به استثنای یک جفت رشته دمی که طویل تر و برابر یک چهارم طول بدن حشره می باشد. طول ماده کامل به حدود 5/5 میلیمتر و عرض آن به 3 میلیمتر می رسد. تخم حشره به طول0/3 میلیمتر، کشیده و به رنگ زرد کرمی روشن است. بدن حشره بندبند و با وجود ترشحات سفید مومی بندها به طور وضوح دیده می شود. حشره ماده در طول زندگی سه مرحله پورگی را طی می کند و در این مدت پاها و شاخکها تا مرحله بلوغ حفظ می گردد.
شاخک ها 8 مفصلی که مفصل سومی با دومی مساویست. حشره نر این شپشک به رنگ زرد لیمویی ودارای یک جفت بال سفید می باشد، که شکل بال تقریبا مدور است.
این شپشک در نواحی گرم و در گلخانه ها زمستان را به صورت تمام مراحل مختلف زندگی از قبیلا تخم، پوره، و حشره بالغ بسر می برد و نشو ونمای آن به هیچ وجه متوقف نمی شود و فقط مواقعی که درجه حرارت پایین می افتد مختصر وقفه ای در رشد آن به وجود می آید. در اصفهان پوره ها و حشرات کامل این شپشک در زمستان در زیر پوست تنه و شاخه های مو و اطراف طوقه دیده می شود.
شپشک مزبور برخلاف شپشک های سپردار در تمام مراحل زندگی خود متحرک می باشد و حشره ماده فقط در موقع تخم ریزی بی حرکت مانده و تخم های خود را در لابه لای رشته های مومی زیر بدنش قرار می دهد. تخمگذاری تا چند هفته به طول می انجامد.معمولا شرایط حرارت و رطوبت محیط نقش عمده ای در باروری حشره ماده و تعداد تخم آن دارد. پوره هایی که از تخم خارج می شوند به قسمتهای مختلف گیاه رفته و غالبا تعداد زیادی از آنها در یک نقطه جمع شده و مواد مومی از خود ترشح می کنند. تعداد نسل این شپشک در مناطق مختلف متفاوت بالاخص در ایران معلوم نیست.شپشک آرد آلود مو مانند سایر شپشک های آرد آلود دارای دشمنان طبیعی متعدد و فعال می باشد وسرسختانه آنرا کنترل می نمایند. یکی از شکارگر های این شپشک کفشدوزک Scymnus quadrimaculatus است.
کنترل این آفت سخت است به خصوص در باغاتی که حجم شاخ و برگ ومقدار رطوبت بالاست و تهویه مناسب صورت نمیگیرد. برای حذف این آفت نیاز به نیروی کارگری برای حذف پوستک های تنه و شاخه درخت وسوزاندن آنها است، کاربرد روغن های زمستانه همراه با سم نفوذی قبل از جوانه زدن تاک ها، سمپاشی با سموم نفوذی مثل دورسبان به نسبت دودرهزار پس از اتمام گلدهی و تشکیل غوره ها روی پوره های آفت، تکرار سمپاشی دوهفته بعد از سمپاشی اول، هرس شاخه های اضافی وهرس سبز، امری ضروری در کنترل این آفت هست ولی طوری صورت نگیرد که سبب آفتابسوختگی تنه و میوه های انگور گردد.
مورچه ها منتقل کننده های بسیار خوبی برای این آفت هستند لذا سمپاشی علیه مورچه ها نیز بسیار تا ۹۰٪ درکاهش این آفت تاثیرگذار بوده است. شخم زنی پای بوته برای حذف حشرات بالغ وتخم های شپشک ها که در زمستان روی ریشه و خاک زمستانگذرانی دارند نیز موثر است.
انتهای مقاله