آفت کرم سفید ریشه چیست

کرم سفید ریشه Polyphylla olivieri 
مشکل شدید باغداران به ویژه باغداران و کشاورزان محترمی که کود دامی نپوسیده در زمین زراعی و باغی خود استفاده می کنند:
این آفت، ریشه درختان سیب، گلابی، گوجه، گیلاس، انار و پسته و درختان غیر مثمری نظیر نارون، تبریزی و گیاهان زراعی مثل سیب زمینی، خیار، بادمجان و… را مورد حمله قرار میدهد.

حشره کامل سوسک نسبتا بزرگی است و رنگ عمومی یدن آن قهوه ای روشن و گاهی تیره می باشد وتمام سطح بالپوش ها از لکه های زیاد و غیرمنظم سفید رنگ پوشیده شده است. روی سینه اول سه نوار سفید، یکی در وسط و دوتا در طرفین دیده می شود. شاخک حشره از نوع باد بزنی یا پره دار است. لارو آفت که کرم سفید نامیده می شود همیشه زیر خاک زندگی کرده و رنگ آن سفید و شکل آن قوسی و دارای سه جفت پای سینه ای بزرگ و قطعات دهانی قوی می باشد. سر قهوه ای گاهی متمایل به قرمز است که حلقه آخری شکم تیره و طول لارو در حداکثر رشد حدود 9 سانتیمتر می باشد. لارو قبل از آنکه تبدیل به شفیره شود یک محفظه گلی که تحت عنوان گهواره شفیرگی نامیده می شود، برای خود درست می کند و آنگاه لارو در این گهواره تبدیل به شفیره شده و سپس در همین گهواره نیز حشره کامل خارج و با سوراخ کردن زمین از زیر خاک خارج می گردد.

پس از تفریخ تخم ها لاروهای سن اول اغلب به ریشه گیاهان یکساله حمله کرده و روی ریشه درختان میوه معمولا لاروهای سن دوم به بالا دیده می شود. زیان لاروها تا اواخر ماه دوم پاییز و در بعضی مناطق تا پاییز ادامه دارد و در عمق بیشتری از خاک فرو میروند و سال بعد در اوایل بهار دوباره به قسمت بالا آمده و شروع به تغذیه از ریشه درختان کرده و خسارت وارد می آورند. مجددا از اوایل پاییز کرمها برای فرار از سرما به عمق بیشتری فرورفته و در زمستان تا نیم متر پایین می روند. در بهار سال سوم دوباره به قسمت بالاتر آمده شروع به تغذیه از ریشه درختان نموده و در این موقع اشتهای آنان فوق العاده بوده و زیانشان خیلی زیاد است. از اوایل بهار حرکت کرمها رو به بالا یعنی بطرف سطح زمین است و هر قدر هوا گرمتر شود، به سطح خاک نزدیکتر می شوند، به طوریکه در اوایل تابستان حرکت ممکن است 8 سانتیمتر بیشتر از روی سطح خاک زمین فاصله نداشته باشند.افراد نر و ماده پس از کمی تغذیه جفت گیری کرده و حشره ماده تخم های خود را در خاک در مجاورت ریشه ها قرار می دهد.
لاروهای کرم سفید ریشه با تغذیه از ریشه درختان و ترشح موادی در محل تغذیه موجب خشک شدن درختان جوان و ضعف درختان مسن میشوند.
جمعیت زیاد این افت در باغات باعث خشکی ناگهانی درختان می گردد که پس از بررسی و کنار زدن خاک اثر این آفت را در خاک ملاحظه میکنید.

تمام فعالیت‌های حیاتی، تغذیه، جفت‌گیری و تخمریزی در غروب و اوایل شب انجام می‌گیرد لذا استفاده از تله های نوری برای به دام‌انداختن حشرات بالغ بسیار کارآمد است.
در روز حشرات کامل بدون هیچ فعالیتی در لابه‌لای شاخ و برگ درختان و جاهای امن به سر می‌برند.
برای کنترل این آفت بهترین کار عدم استفاده از کود دامی نپوسیده
شخم زدن یا پابیل زدن خاک پای درختان

سموم توصیه شده:

دیازینون گرانول یا فیپرونیل بسته به سن درخت پای هر درخت ۱۰۰گرم
پروفنفوس دولیتر همراه با کنفیدور ۳ لیتر یا  سایپرمترین ۲ لیتر همراه با کنفیدور ۳ لیتر در هزار ترکیب گردد و در سایه انداز بسته به سن درخت از این ترکیب ۵-۱۰ لیتر استفاده گردد.


انتهای مقاله
  • نویسنده :مونا اسمعیلی

    دکتری گیاهپزشکی شاخه بیماری شناسی گیاهی و تخصص اصلی کنترل بیولوژیک
top