بیماری سفیدک سطحی در فندق چه علایمی دارد؟

سفیدک سطحی روی برگ فندق

 

 

سفیدک سطحی:
عامل قارچی این بیماری به درختان مثمر و غیر مثمر خسارت میزند.
معمولا از اواسط تابستان شیوع می یابد و اولین علایم ان با لکه های سفید تا خاکستری در سطح تحتانی و فوقانی برگها دیده می شود.

علایم بیماری:

در برخی از ارقام خشکباری در سطح فوقانی برگ به صورت لکه های قرمز یا قهوه ای ظاهر می شود، که درکنار انها لکه های سفید رنگ نیز وجود دارد.
در شهریورماه روی این قشر سفیدرنگ نقطه های سیاه رنگی مشاهده می شود که فرم جنسی این قارچ است که زمستان گذرانی به این فرم می باشند که در اوایل بهار پخش شده و در اواسط تابستان به صورت پودر کامل سفیدرنگ روی برگ ها را می گیرند.

عامل بیماری:

عامل بیماری سفیدک سطحی Phyllactinia guttata است و کنیدی های قارچ به طور انفرادی هر یک روی یک پایه کنیدیوفور( از نوع Ovulariopsis) قرار دارد. کلیستوتس کروی و بعدا کمی پهن می گردد. فولکر یا زوائد اطراف آن به تعداد 5 تا 6 عدد و طول هر زائده 1 تا 1.5 برابر قطر کلیستوتس می باشد. فولکرها بی رنگ یا کمی قهوه ای و در محل قاعده متورم و در واقع هر فولکر به شکل لوله لامپا می باشد. در داخل هر کلیستوتس 5 تا 8 آسک وجود دارد. هر آسک اغلب محتوی دو آسکوسپور و بندرت سه آسکوسپور می باشد.

چرخه بیماری:

در چرخه زندگی قارچ عامل سفیدک معمولا دو مرحله جنسی و غیرجنسی دیده می شود. در فصل رویش، میسیلیوم قارچ در سطح برگ رشد نموده و برخی در عمق پهنک نفوذ نموده و در پارانشیم میانی پیشروی می کند و بعضی از میسیلیوم ها نیز سطحی بوده و دائما در سطح تحتانی برگ لکه هایی تولید می کند. فقط در جنس فیلاکتینیا قسمتی از میسیلیوم به داخل نسج نفوذ می کنند و بدینوسیله می توان جنس مزبور را نیز از سایر سفیدک ها تشخیص داد. میسیلیومی که در بخشی از آن در درون میزبان پراکنده شده کنیدیوفورهایی از نوع اولاریوپسیس تولید می کند که ضمن خروج از روزنه ی برگ به یک کنیدی درشت آویزمانند منتهی می شود. از اواخر شهریور ماه و اوایل پائیز کلیستوتس و زمستان گذرانی قارچ به همین صورت انجام می گیرد. در اوایل بهار کلیستوتس ها بر اثر جذب رطوبت متورم و پاره شده و آسکوسپورها روی برگ افتاده و زندگی قارچ از سر آغاز می شود.


کنترل:

سمپاشی با سموم گوگردی (سولفور سه در هزار علاوه بر خاصیت کنه کشی خاصیت قارچکشی هم دارد)
اکسی کلر مس ۳ در هزار
بردوفیکس ۵ در هزار
نوردوکس یک در هزاربرای کنترل سفیدک پودری توصیه می گردد.
????سموم تماسی خاصیت پیشگیری و جلوگیری از شیوع بیماری را دارند.


انتهای مقاله
  • نویسنده :مونا اسمعیلی

    دکتری گیاهپزشکی شاخه بیماری شناسی گیاهی و تخصص اصلی کنترل بیولوژیک
top