⭕یکی از بیماریهایی که از طریق پیوند منتقل می شود...
بیماری ریزبرگی (استابورن) مرکبات اغلب با ریزبرگی ناشی از کمبود روی اشتباه گرفته می شود.
علائم بیماری:
علائم بیماری به صورت کم شدن فاصله بین گره ها، رویش شاخه های فراوان از جوانه های جانبی، کوچک شدن برگها، قلبی یا فنجانی شدن آنها، عوارض شبیه به کمبود روی و ریزش برگ ها، خشک شدن برخی از شاخه ها و برگها، به گل رفتن بی موقع درخت، وجود میوه های با اندازه های متفاوت با اشکال نامتقارن روی درخت، نازا و چروکیده گشتن اکثر بذرها، نازک شدن پوست در بخش گلگاه، ایجاد لکه های به رنگ آبی در پوست سفید میوه، سبز ماندن گلگاه موقعی که بقیه قسمتهای میوه رنگ گرفته اند، کم رنگ شدن پوست و بلوطی شدن میوه همراه با کاهش شدید محصول و بیشترین رشد درختان در فصل پائیز، جلب توجه می نمایند. یک درخت به ندرت همه ی علائم بیماری را نشان میدهد.
عامل بیماری:
عامل بیماری ریز برگی مرکبات Spiroplasma citri می باشد،که به وسیله پیوند و چندگونه زنجرک مثل زنجرک چغندر منتقل میشود.
این بیماری باکتریایی قابل توجه باغداران مرکبات بویژه در نواحی گرم و و خشک می باشد.
ریز برگی و ریز بودن میوه ها روی تمامی ارقام تاثیر میگذارد.
مبارزه:
✅این بیماری از طریق پیوندهای پوستی و چوبی به شدت انتقال می یابد لذا در انتخاب پایه و پیوندک بسیار دقت نمایید
✅راه دیگر انتقال توسط زنجرک ها می باشد که با استفاده از سموم فسفره و طی فصل و به موقع می توان به کنترل این آفت پرداخت و جلوی تکثیر این این بیماری را از یک درخت به درخت دیگر گرفت.
روش کنترل شیمیایی مناسبی برای کنترل این بیماری ذکر نشده است ولی پایه و پیوند سالم و دارای گواهی موسسه بذر و نهال و نیز استفاده از سموم مناسب برای کنترل آفت نامبرده بسیار کارآمد می باشد.
⭕بیماری دیگری که توسط پیوند منتقل می شود و ازباغداران محترم میخواهیم که در پیوند زنی به نکات نامبرده بسیار توجه کنن بیماری زوال گلابی است.
گلابی درختی بسیار حساس است و حساسترین رقم، گلابی شرقی (آسیایی) می باشد. از درختان دارای علایم ریزبرگی، کم بار، دارای علایم ناقصی روی میوه مانند تصویر فوق، ضعیف و رو به خشک شدن، کوتوله، دارای برگهای سبز چرم مانند و لوله شده به سمت بالا و درختانی که زودتر از موعد در پاییز خزان کرده اند برای تهیه پیوندک استفاده ننمایید.
طبیعتا درختانی با این علایم دارای پسیل شدید در طی فصل بوده اند که با انواع سموم کاربردی مختلف مشکل پسیل این درختان رفع نشده است. لذا یک راه انتقال این بیماری علاوه بر پیوند آلوده، پسیل می باشد.
✅در پیوند زدن درختان بسیار دقت فرمایید و کنترل آفات بویژه آفات مکنده ( پسیل، زنجرک، سنک و ... ) را بسیار جدی بگیرید.
انتهای مقاله