خسارت قارچ کولتوتریکم بر روی گوجه

علایم بیماری:

علایم مربوط به آنتراکنوز روی میوه های رسیده ظاهر می شود.لکه های روی میوه دایره ای شکل فرورفته بوده، ممکن است توسعه یافته قطر آن به 1/5 سانتیمتر برسد. لایه زیر پوست ممکن است سفید رنگ، خشک شده و بافت مرکزی لکه ها به رنگ سیاه دیده شوند.

در شرایط مرطوب اسپورهای فراوان به صورت توده نازک در آسروول در سطح لکه ها بوجود می آید. موقعی که لکه ها مرطوب شوند توده اسپور نرم شده به آسانی از لکه جدا گردیده و در مزرعه پخش می شوند. قارچ های ثانوی ممکن است روی لکه های ایجاد شده رشد کنند و سبب پوسیدگی شدید میوه گردند. روی میوه های سبز نیز لکه های قهوه ای که در اثر قارچ عامل بیماری به وجود می آید، دیده می شود. اما این حالت به ندرت اتفاق می افتد. قارچ عامل آنتراکنوز، همچنین به برگها و ساقه های گوجه فرنگی نیز حمله می کند. علایم بیماری روی برگ به ندرت مشاهده می شود اما بوسیله آلودگی مصنوعی و قرار دادن گیاه در رطوبت نسبی 100 درصد حداقل به مدت 36 ساعت بعد از تلقیح علایم ایجاد شده است.لکه های روی برگ کوچک، دایره ای و نکروتیک بوده و به وسیله یک هاله زرد رنگ احاطه شده است.

هنگامی که قارچ عامل بیماری به اندازه کافی در اطراف ریشه وجود داشته باشد، ریشه ها مورد حمله قرار می گیرند. موقعی که بذور گوجه فرنگی جوانه میزنند قارچ عامل بیماری می تواند سبب ایجاد لکه های قهوه ای روی هیپوکوتیل شود. ریشه های گیاهان پیر بیشتر مورد حمله قرار می گیرند. در حالتی که عامل بیماری را خال سیاه می نامند و این نام به خاطر ایجاد سختینه های کوچک سیاه روی ریشه ها می باشدکه حتی بدون ذره بین مشاهده می شود. در ریشه بوته های آلوده منطقه ورامین علایم مربوط به خال سیاه را مشاهده نموده و پوست اندازی و ریزش ریشه های فرعی را در بوته های آلوده از علایم اصلی بیماری می دانند.

عامل بیماری:

چندین گونه از جنس Colletotrichum گزارش شده که علایم مشخص آنتراکنوز را ایجاد می کند اما C.coccodes از مهمترین عوامل به شمار می رود.رشته های میسیلیوم قارچ به صورت یک توده رشد کرده و یک اندام مقاوم سیاه رنگ تحت عنوان سختینه بوجود می آورند. سختینه ها روی بقایای گوجه فرنگی مثل ساقه، ریشه ها ،برگها و پوست میوه بوجودآمده و زمستانگذرانی قارچ را به عهده دارند. در تحت شرایط رطوبت کافی و کمی موادغذایی، سختینه جوانه زده و آسروول بشقابی شکل که محتوی اسپور است بوجود می آورد. کنیدی ها در آسروول یا در محیط کشت تولید می شود.

کنترل بیماری:

برای کاهش آلودگی اولیه باید بذور را از میوه های عاری از بیماری تهیه نمود. استریل نمودن خاک،کاربرد قارچکشهای گازی شکل و تناوب زراعی از راههای کنترل بیماری است. استریل خاک بخصوص در کنترل خال سیاه ریشه موثر می باشد و خاک هر 2 تا3 سال باید استریل شود. هنگامی که در منطقه ای آنتراکنوز گوجه فرنگی شایع است برای حداقل سه سال گوجه فرنگی و سایر گیاهان وابسته کاشته نشود. از آبیاری بارانی باید حتی الامکان صرف نظر گردد. موقعی که بیماری آنتراکنوز در منطقه گسترش دارد به محض ظهور بیماری روی اولین میوه ها سم پاشی با سموم کلروتالونیل ، مانکوزب و مانب مفید می باشد. برداشت میوه باید به محض رسیدن میوه ها صورت گیرد.

برای مبارزه به محض دیدن علایم اولیه استفاده از ترکیبات مسی 3 کیلو در هزار یا نوردوکس 1 کیلو در هزار لیتر آب جهت محلولپاشی توصیه می گردد.

                                          

                       

 


انتهای مقاله
  • نویسنده :مونا اسمعیلی

    دکتری گیاهپزشکی شاخه بیماری شناسی گیاهی و تخصص اصلی کنترل بیولوژیک
top