خسارت کرم برگخوار ذرت به چه شکلی است؟

کرم برگ‌خوار ذرت:

لاروهای این آفت در مراحل اولیه رشد بوته ذرت و حتی در مراحل رشد کامل بوته، با تغذیه از برگ ها سبب ایجاد سوراخ در آنها می شوند. سپس وارد قیف ذرت(محل غلاف برگ ها) شده و با تغذیه از آن، موجب خسارت می گردند. در شرایط مساعد، جمعیتاین آفت افزایش می یابد که در نتیجه با از بین بردن تمامی برگها خسارت وارده بسیار شدید شده و گاهی تجدید کشت ضروری می شود. این آفت عمدتا در مرحله 2 تا 4 برگی گیاه ذرت ظهور می نماید و در حال حاضر یکی از آفات مهم ذرت تابستانه در استان خوزستان، کرمانشاه(سرپل ذهاب) است. این آفت در لارو سنین 1 و 2 از پارانشیم برگ تغذیه می‌کنند، حالت توری ایجاد می‌کند و در مراحل بعدی از پهنک تغذیه می‌کند.

خسارت:

زمان ظهور این آفت در مناطق مختلف متفاوت است. از آنجایی که در استان خراسان گیاه ذرت از نیمه دوم تیرماه تا اواسط مرداد ماه کشت و کار می شود، لذا نشو و نمای نسل چهارم و پنجم آفت، روی ذرت که گیاه غالب این موقع از سال است، طی می گردد. خسارت و فعالیت آفت از موقع بیرون آمدن گیاهک جوان از خاک تا زمانی که ارتفاع ذرت به 50 سانتی متربرسد با شدت و ضعف مختلف دیده می شود. هر یک از 5 سن لاروی آفت، طرز تغذیه خاص خود را دارد. لارو نئونات (لارو سن اول) بصورت دسته جمعی از اپیدرم و مختصری از پارانشیم نردبانی سطح زیری و یا رویی برگ تغذیه نموده و سطح سفید و بی رنگ و یکدستی را از خود باقی میگذارد.

تعداد لاروهای سن دوم در هر بوته کمتر از لارو سن اول بوده، ولی تغذیه و خسارت شدیدتر و بیشتر از مرحله قبل است. لاروهای سن دوم پس از تغذیه و تکمیل رشد لاروی، پوست اندازی نموده و به سن سوم وارد می شوند. تغذیه این سن لاروی شدیدتر از سن دوم بوده و منجربه سوراخ نمودن و برداشتن و جداکردن قطعاتی از برگ می گردد و آثار خسارت به صورت سوراخهای مختلف الشکل ظاهر شده و گاهی برگ به شکل توری دیده می شود. در بوته هایی که چنین حالتی دارند، معمولا بیش از سه عدد لارو در روی آنها دیده نمی شود. سن چهارم لاروی، قطعات بزرگتری از برگ را مورد تغذیه قرار می دهد که در نتیجه سوراخ های محل تغذیه در روی برگ به هم وصل شده و گاهی منجربه قطع پهنک برگ از وسط یا از ناحیه یک سوم انتهایی آن می گردد. لارو سن پنجم میزان تغذیه و فعالیت کمتری داشته و غالبا در جوانه های مرکزی دیده می شود. هرچند میزان تغذیه لاروهای سن پنجم، زیاد نمی باشد، ولی گاهی تغذیه آنها منجربه قطع جوانه مرکزی شده و خسارت، قابل توجه خواهد بود.

کنترل:

خسارت کرم برگخوار ذرت در کشت و صنعتی در شمال کشور باوجود سمپاشی دورسبان دو در هزار متاسفانه کنترل صورت نگرفت و برای کنترل سمپاشی ۲ قوطی آوانت ۲۵۰ سی سی و ۲ قوطی نیم لیتری ماترین( روی اگرو) توصیه گردید و بسیار برای کنترل برگخوار ذرت موثر واقع شد.  خسارت و تغذیه این آفت از روی گیاهان زیادی مثل ذرت، برنج، گندم، جو، ارزن، یولاف، ذرت خوشه ای، نیشکر، نخود، لوبیا، یونجه، شبدر, چغندر، کتان، سویا و برخی از علفهای هرز نظیر مرغ، جو دم موشی و هفت بند گزارش شده است .
این آفت در مزارعی که تراکم سوروف زیاد است، خسارت زیادی وارد میکند. بر این اساس کنترل این علف هرز در کنترل این آفت موثر است. .


انتهای مقاله
  • نویسنده :مونا اسمعیلی

    دکتری گیاهپزشکی شاخه بیماری شناسی گیاهی و تخصص اصلی کنترل بیولوژیک
top