مبارزه و کنترل زنبور مغزخوار چگونه است

زنبورمغزخوار بادام و زنبور سیاه مغزخوار پسته؛

طرز خسارت لارو زنبور مغزخوار بادام  Eurytoma amygdali بدین ترتیب بوده که لارو آن طی مدت 11 ماه زندگی در داخل میوه از مغز بادام تغذیه می کند. لارو این زنبورکه تمام عمر خود را در داخل مغز بادام می گذراند، بدون پا و کوتاه بوده و شکل عمومی آن قوسی شکل و در وسط برآمده است. تعداد حلقه های بدن لارو روی هم با احتساب حلقه های سرو سینه 13 عدد می باشد. قطعات دهانی لارو ساینده و به رنگ حنائی می باشد. بعضی از قسمتهای بدن لارو پوشیده از پرز های ریز و کم رنگی است، طول بدن لارو حداکثر تا 9 میلیمتر می رسد، شفیره که ابتدا به رنگ سفید براق و نرم می باشد، به تدریج رنگش تیره شده و در مراحل آخر شفیره کاملا به رنگ سیاه در می آید. طول بدن شفیره بین 6 تا 9 میلیمتر است. 
تخمریزی این آفت در داخل میوه است و لاروها بعد از خروج از تخم از مغز سفت نشده بادام و پسته تغذیه میکند و بعد از شکستن بادام و پسته چیزی بجز فضولات این لارو باقی نمیماند. در برخی موارد لارو تبدیل به شفیره شده و داخل پوسته میماند و در شروع فصل به فرم بالغ تبدیل و از سوراخ موجود روی بادام و پسته ریخته شده کف باغ یا روی سرشاخه ها خارج می شود.حشرات کامل از اواسط اردیبهشت ماه میوه های آلوده سال قبل را ترک می کنند. در این موقع میوه بادام بحالت چغاله بوده و پوست آن سبز و نرم است. زنبورهای نر وماده مغزخوار بادام که بیشتر در ساعات گرم و آفتابی روز فعال هستند، روی شاخه های درخت بادام جفت گیری کرده و حشره ماده با تخمریز باریک و بلند خود، تخمهای خود را داخل میوه بادام روی درخت می گذراند، هر زنبور ماده مجموعا تا 150 عدد تخم می گذارد.

زنبور مغزخوار بادام در دوره لاروی خود از مغز بادام می خورد و طبق مشاهدات در داخل هر مغز بادام فقط یک عدد لارو تغذیه می نماید. لارو زنبور مغزخوار بادام از نیمه دوم فروردین ماه به بعد تبدیل به شفیره می شود.


مبارزه و کنترل:
مبارزه و کنترل این آفت همزمان با برداشت محصول می باشد که به طور کامل میوه ای حتی میوه های پوک روی درخت باقی نماند.
جمع آوری و سوزاندن میوه های آلوده به این آفت
پس بهترین روش وساده ترین روش رعایت بهداشت باغی می باشد.


انتهای مقاله
  • نویسنده :مونا اسمعیلی

    دکتری گیاهپزشکی شاخه بیماری شناسی گیاهی و تخصص اصلی کنترل بیولوژیک
top