جهت کوددهی زمستانه باغات میوه توجه به نکات زیر ضروری است:
۱- کودحیوانی را زیر درختان پخش نکنید با این کار شرایط را برای تکثیر قارچ و زمستان گذرانی آنها مهیا می شود.
۲- کود حیوانی باید کاملا پوسیده و بصورت چالکود و به همراه سایر کودهای توصیه شده در کنار ریشه قرار گیرد. بنابراین پابیل کردن با روش مرسوم هیچ کارایی ندارد.
۳- زمان چالکود کردن کود، بسیار مهم است که متاسفانه، غالب باغداران آن را مراعات نمی کنند.
زمان چالکود باید درخت در خواب کامل باشد. فراموش نکنیم بعد از خزان درخت، همچنان ریشه ها فعال هستند و تا خاک گرم است و قند کافی از اندام درخت به ریشه ها تخلیه می شود ریشه به فعالیت خود ادامه می دهد. غالبا ۲۰ روز تا یکماه بعد از خزان، ریشه ها به فعالیت خود ادامه می دهند. بنابراین زمان مصرف کود حیوانی پوسیده با سایر کودها ، یک ماه بعد از خزان تا یک ماه قبل از بیدار شدن گیاه می توان در نظر گرفت.
۴- چالکود باید در سایه انداز و به تعداد حداقل دو چاله در دو طرف درخت و در عمق ریشه های فعال باشد. به طور مثال برای درخت سیب در عمق حدود ۴۰ تا ۵۰ سانتی است که، این عمق به بافت خاک و توسعه ریشه مربوط می شود. چالکود باید در مسیر آبیاری باشد و آب از روی آنها گذر کند.
به منظور استفاده از کودهای پر مصرف و کم مصرف به صورت چالکود نکات زیر را در نظر بگیرید.
1- جهت مصرف کود فسفر، آزمون خاک لازم است
2- با توجه به شرایط تنش های محیطی چون سرما و کم آبی و همینطور نیاز گیاه به پتاسیم ، مصرف سولفات پتاسیم در چالکود لازم است
در صورت انجام ندادن آزمون خاک ، توصیه عمومی و روش مصرف به صورت زیر می باشد:
برای یک درخت با تولید متوسط هر درخت ۲۰۰ گرم سوپر فسفات تریپل(یا ساده) ۲۰۰ گرم سولفات امونیوم، ۳۰۰ گرم سولفات پتاسیم، ۲۰۰ گرم سولفات منگنز و ۳۰۰ گرم سولفات روی با کود حیوانی پوسیده مخلوط در چالکود بریزید و روی ان خاک بریزید.
کودهای کاملی هم بر پایه سولفات پتاسیم همچون یارامیلاکمپلکس و کمپلکس فلوریش نیز در توصیه چالکود وجود دارند.
انتهای مقاله